Страната ни е изпълнила всички технически критерии, припомни президентът

Българската позиция остава непроменена -  страната ни е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген. Това се чу и от  Президентството, и от Министерския съвет, и от партиите в парламента. Решението беше определено като разочароващо. Амбициите – да се работи активно, така че следващата година страната ни да бъде одобрена единодушно.

Президентът Румен Радев е категоричен, че България е изпълнила нужните критерии и то  с отлични резултати.

„Колкото по-бързо България се присъедини към Шенгенското пространство, толкова по-бързо ние ще можем да придвижим сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги пренасочим към външната граница на ЕС - тази с Турция. Това означава, че тези страни ще бъдат още по-спокойни, че България солидно ще охранява тази външна граница за ЕС. Вярвам, че ще се прояви разум, защото крайно нелогично е във време на криза, в сигурността, икономическата, ние да държим България и Румъния извън Шенген”, каза Румен Радев.

ОКОНЧАТЕЛНО: Отхвърлиха приемането на България в Шенген

И предупреди – загубите от това решение са за целия Европейски съюз.

„Това води до силно възпрепятстване не само на нашата икономика, нека не забравяме кой е най-големият инвеститор в България - Нидерландия, кой е втория по величина – Австрия. Апелирам към държавните ръководства на тези страни да не вървят срещу свой собствен бизнес”, заяви Радев.

Според президента още следващата година решението за страната ни ще е положително. Така смята и министърът на външните работи.

„Ни имаме и съвет на върха на 15 и 16, на който този въпрос ще го поставим пак, ако трябва по наша инициатива. Изпълнили сме си условията, продължаваме да настояваме за това, никога не сме имали по-голяма подкрепа”, заяви Николай Милков, министър на външните работи.  

Част от партиите  реагираха остро, но се чуха и призиви за реформи, които да променят позициите против.

„Неприемливо е. България е изпълнила ангажиментите си през 2011 г. Инвестирала е страшно много средства в опазване на външната граница”, заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ.

„То е разочароващо, но не трябва и да ни обезсърчава. Рабзирам, че Австрия има някакъв неин план, свързан с укрепване на граници, трябва да видим за какво става въпрос и да искаме подкрепа от тези две страни за укрепване на външните граници”, заяви Кристиан Вигенин.

„Вярвам, че заслужаваме да сме в Шенген, не сме втора категория хора. Но вместо агресивна реторика, трябва да си свършим работата”, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

„Само една държава членка блокира процеса. Виждаме какво се случва по границите. Няма как България сама да се справи с такъв поток от бежанци”, каза Драгомир Стойнев от БСП.

„Ако някоя държава се държи с нас като второ качество, трябва ясно да покажем, че желаем предоговаряне на нашия статут”, каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

„Няма какво да се сърдим, трябва да си свършим работата, да покажем, че можем да си реформираме правосъдието”, смята съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

„Български възход” организира хепънинг  пред Народното събрание в подкрепа на членството ни в свободната зона.

„Този отказ от достъп до Шенгенското пространство е следствие на несправедливо и немотивирано решение, което ще обслужва конюнктурни интереси”, заяви Александър Николов.

ДПС не коментираха темата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.