Това решиха министрите на вътрешните работи и правосъдието на Европейския съюз

Брюксел официално каза "не" на България и Румъния за Шенген. Това се случи с 25 гласа за приемане и 2 против на днешното заседание на министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС. В същото време Хърватия беше одобрена и ще бъде приета в Шенгенското безвизово пространство от 1 януари 2023 година. 

Гласувани бяха два документа – един за Хърватия и един за България и Румъния. Решението се взема само единодушно, какъвто беше вотът за Загреб, но не и за София и Букурещ, където две държави - Австрия и Нидерландия, се въздържаха от подкрепа. Така Хърватска получи поздравления, а за България и Румъния евентуалното приемане в безвизовото пространство се преместват напред във времето - може би чак след година.

„Според мен България и Румъния също са готови. Благодарен съм им за всичко, което направиха през последните месеци. Надявам се, че  и тяхното време ще дойде скоро”, заяви Вит Ракушан, министър на вътрешните работи на Чехия.

По време на дебатите се появиха спекулации, че Нидерландия може да поиска една допълнителна проверка по т.нар. Мониторингов доклад, който за София беше приключен преди три години, тъй като имали по-нови данни.

Темата Шенген беше дебатирана точно два часа, като не липсваха изненади. Нидерландия дори настоя за допълнителен мониторинг над България, а други страни пък поискаха Шенгенското споразумение да се преразгледа като цяло защото не работело.

"Днес ще гласувам срещу разширяването на Шенген към Румъния и България. Това е една система, която не функционира, а иска да се разширява. В Австрия тази година са пристигнали над 100 хиляди нелегални мигранти, от които 75 хиляди не са регистрирани. Това дава представа, че системата не функционира", заяви Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

Нидерландия е повдигнала въпроса и за подновена проверка за България по Мониторинговия механизъм, приключен преди 3 години, но все още не е отменен от Европейския съвет. "Прекратяването на механизма обаче не е минало окончателна отмяна от европейските лидери на Съвет, а именно това заложи като условия комисията на Юнкер", подчерта вътрешният ни министър Иван Демерджиев. 

Въпреки резултата, българският министър на вътрешните работи смята, че България се е представила достойно. „Ще водим разговори. Първите опити са да ги приключим до края на годината. Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми и компромиси, които би могла да разбере”, подчерта Демерджиев.

Европейската комисия не е доволна , че в Европа няма единодушие по въпроса. След заседанието комисар Илва Йохансон направи емоционално обръщение. „Искам да се обърна към гражданите на Румъния и България. Вие заслужавате да бъдете пълноправни членове на Шенген. Вие заслужавате да имате достъп до свободното движение в Шенгенското пространство. Имате силната подкрепа на почти всички държави-членки и изключително силната подкрепа на чешкото председателство на евросъюза и силната подкрепа на комисията”, посочи тя.

Ако България успее да убеди противниците въпросът може да повдигне отново шведското председателство или испанското, но към момента прогнозите са да се гласува отново едва след около година.

„Въпросът беше политически – 25 държави ни подкрепиха много прозорливо. Продължаваме да мислим, че това е правилното решение, ще работим за промяна на мнението на двете държави”.

Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Брюксел след като стана ясно, че България и Румъния остават извън Шенген.

„Докладът и становището на Чешкото председателство показаха, че България и Румъния отговарят на всички изисквания за приемането ни в Шенген. Две държави ни подкрепиха, смятайки, че това е правилното решение”, подчерта още той.

Демерджиев изрази оптимизъм, че България продължава да води разговори. „Първият опит е да приключим преговорите до края на годината. На прав път сме. Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми, компромиси, които би приела. Предлагаме съвместни наряди, техни представители да дойдат на границата ни. Открити сме”, категоричен е министър Демерджиев.

"Много бегло съм запознат с този репортаж, няма клетки, в които да се държат мигранти. Питайте медиите, които от октомври подготвят този репортаж", заяви вътрешният ни министър в коментар на материал, излъчен по британската телевизия Sky News, в който се казва, че български граничен полицай е прострелял сирийски бежанец.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.