Остават два дни до връщането на папката с първия мандат

Остават два дни до връщането на папката с първия мандат при президента. Съставът на правителството на проф. Николай Габровски вече е готов, обяви в интервю пред БНТ номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС. Той отбеляза, че сам е избрал всички министри.

Голямата въпросителна към момента е дали номинацията на Габровски и съставеното от него правителство ще съберат нужната парламентарна подкрепа. Според официално заявените нагласи на партиите към този момент ГЕРБ-СДС не събира нужното мнозинство за правителство.

Гюров: Петков и Василев направиха много да вдигнат рейтинга на президента

„Продължаваме Промяната”, БСП, „Демократична България” и „Възраждане” остават на категоричната позиция - няма да го подкрепят. Въпреки това, се очаква предложението за кабинет да бъде гласувано следващата седмица.

Депутати заговориха, че е възможна игра с кворума. Така, ако част от народните представители не присъстват, изборът може да стане с по-малко гласове. Но засега всички партиите са категорични, че депутатите им ще присъстват и ще гласуват.  

„Няма да участваме в преговори за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ. Ние сме насреща, ако това правителство бъде гласуване, да говорим с проф. Габровски”, коментира Андрей Гюров от ПП.

Процедурната хватка, с която правителството с мандата на ГЕРБ-СДС може да бъде избрано, е с изкуствено занижаване на кворума в пленарната зала.

„Техники за прокарване на едно правителство на малцинството, ако от ГЕРБ не могат да осигурят мнозинство”, смята Гюров.

„За депутатите от БСП мога да дам гаранция, че всички ще бъдем в зала и ще гласуваме против”, обяви депутатът от левицата Христо Проданов.

Проданов: Не съжаляваме, че изключихме Божанков

Конфронтацията на политическия фронт продължава и по адрес на президента Румен Радев. „Продължаваме Промяната” отново вкараха тезата, че държавният глава работи в съюз с ГЕРБ. И коментираха думите на Радев, който изрази разочарованието си по адрес на  ПП.

„Донякъде дори се радвам, че той казва, че е сгрешил. Защото това, което виждаме в последните месеци със служебното правителство, всъщност е, че вместо да се разгражда модела, има реставриране на модела и връщане на кадрите на ГЕРБ и ДПС в управлението”, смята Гюров.

Същото мнение имат и от БСП. „Истината е красноречиво изразена в действията на служебното правителство - масово се връщат кадри на ГЕРБ и ДПС в държавното управление”, подчерта Проданов.

На политическия фронт на БСП се налага да гаси и друг пожар - скандала с изключването  на депутата Явор Божанков. Той гласува в разрез с партийното решение да не се изпращат оръжия за Украйна. От ПП пък не изключиха възможността да го привлекат на своя страна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.