Дейвид О'Съливан, бивш посланик на ЕС в САЩ, е бил помолен да заеме новосъздадения пост от януари 2023 г.

ЕК трябва да определи нов пратеник, отговарящ за санкциите, който да настоява за по-строго прилагане на наказания за страни, включително Турция, в опит да се овладее заобикалянето на мерките срещу Русия в рамките на единния блок, съобщава "Файненшъл таймс".

Дейвид О'Съливан, бивш посланик на ЕС в САЩ, е бил помолен да заеме новосъздадения пост от януари 2023 г., според лица, запознати с процеса, цитирани от финансово издание, като неговата мисия ще бъде да ръководи усилията на Европейската комисия за осигуряване на пълно спазване на санкциите по целия свят.

Страните от ЕС са замразили руски авоари за 19 млрд. евро заради войната в Украйна

Очаква се назначаването да бъде решено от Комисията във вторник, посочи  високопоставен европейски представител. Това идва в момент, когато ЕС, САЩ и други съюзници се съсредоточават върху "затварянето на вратичките" при санкции, наложени срещу режима на руския президент Владимир Путин от началото на руската инвазия в Украйна насам.

Сред страните, които са в центъра на вниманието на ЕС, е Турция, която отказа да се съобрази със санкции на ЕС, наложени срещу Кремъл.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР