Коментар на Тенчо Тенев и Йонко Иванов

Защо трябва да намаляваме скоростта по магистралите при положение, че в градовете има по-голям брой ПТП-та с повече загинали? Това ще доведе до повече задръствания. А загиналите на скоростния път са в следствие на ремонти или на неспазени ограничения. Това мнение изрази в студиото на „Здравей, България” бившият шеф на КАТ- София Тенчо Тенев, коментирайки намерението скоростта на магистралите да бъде намалена с 10 километра в час.

Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка даде пример с магистралите в Германия. „В тази страна имат по-добри пътища. Там няма ограничение на скоростта по магистралата. 20 процента от ПТП-ата са по вина пътя. Докато в България казваме, че само 1,5 на сто от произшествията са по вина на пътя, по който се движим. Така че водачът в България е виновен за всичко. Българите могат и трябва да се научат да карат по-бързо. По-опасното от лошите пътища е организацията на движенето и по-опасно от високата скорост е бавната скорост на магистрала”, категоричен е той.

Двамата коментираха и идеята за „Зона 30” – райони в София, в които скоростта ще е ограничена до 30 км/ч. „В София на места се кара със 150-160 км/ч, а ние гледаме магистралите”, посочи Тенев. И допълни: „Какво пречи да се сложат технически средства по АМ „Тракия”, за да се гарантира, че ще се спазват правилата? Ако още се вдигнат глобите по магистралите  водачите ще са по-дисциплинирани”.

„Няма политическа воля, за да се направи това нещо. Заговорихме за испанския модел, при който парите от глобите по пътищата отиват във фонда за пътна безопасност. Те компенсират от тези пари заплати на полицаите… дори връзките им за обувки. Никой не иска да вникне в това. Никой не знае къде отиват парите от глобите”, подчерта Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.