ЕЦБ отново повиши основния си лихвен процент с още 0.75 пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните лихвени проценти със 0.75  пункта през октомври. Повишението е третото за тази година. Така основната референтна лихва е 2%, а депозитното улеснение - 1,50%. Основната цел е да се контролира инфлацията

Всичко сочи, че повишението на лихвите през октомври няма да е последното. ЕЦБ вече предупреди, че планира да продължи да повишава лихвените проценти, за да контролира инфлацията, така че те може да се покачат още веднъж тази година на следващото заседание на 15 декември.

Тази промяна в курса на европейската парична политика ще има пряко въздействие върху вашия джоб. Ако имате ипотека, може да започнете да плащате повече. Освен това ще ви струва повече да вземете назаем. А ако имате спестявания, вашата доходност може да нарасне. 

Повишение на лихвите в Европа

Европейските лихви от 0% свършиха. За три месеца Европейската централна банка обяви три повишения на лихвените проценти. Първият - на 21 юли 2022 г., беше 0.50 пункта, двойно повече от прогнозираното. На 8 септември лихвите отново се покачиха, този път със 0.75 пунктаИ отново на 27 октомври с още 0.75Целта е да се контролира инфлационната спирала, която измъчва Европа.

ЕЦБ също ревизира нагоре своите прогнози за инфлацията в еврозоната: 8,1% през 2022 г., 5,5% през 2023 г. и 2,3% през 2024 г.

ЕЦБ не беше повишавала лихвите повече от десет години, а през 2022 г. вече го направи три пъти. И всичко сочи, че може да наклони везната за четвърти път преди края на годината.

Ще има ли ръст на лихвите по кредитите в България

В края на 2022 г. в България също се очаква ръст на лихвите по кредитите и депозитите. Най-голямо увеличение се очаква през четвъртото тримесечие на 2022 г. и през първата половина на 2023 г. От втората половина на 2023 г. и до края на прогнозния хоризонт експертите на БНБ прогнозират, че лихвите по депозити и кредити ще се стабилизират на достигнати най-високи нива, в съответствие с пазарните очаквания за динамиката на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната.

Очаква се растежът на кредитите за неправителствения сектор да се запази относително висок през тази година и възлиза на 10,4% в края на декември, казва Централната банка. Значителното ускоряване на инфлацията на потребителските цени и продължаването на отрицателните реални лихвени проценти по жилищните кредити, въпреки прогнозираното им увеличение, вероятно ще продължат да стимулират търсенето на ипотечни кредити. А все още силно отрицателните реални лихви по депозитите са допълнителен фактор, подкрепящ търсенето на такива кредити.