Благодарение на помощта, момчето е пораснало с 13 см

Александър Пенев е на 18 години. Страда от прогресивна мускулна дистрофия, тип Дюшен. Заболяването е генетично и е нелечимо. Момчето провежда генна терапия. Тя повишава качеството на живот и овладява състоянието. Като дете Александър няма видими симптоми на заболяването.

„Тръгна се оттам, че има физиологичен шум на сърцето. Отидохме на кардиолог. Кардиологът каза, че този шум ще отмине, той е физиологичен и ще го израсте. Но той имаше увеличен черен дроб. Отидохме на гастроентеролог. И този симптом говореше за прогресивна мускулна дистрофия”, разказа майката на Александър Антоанета Пенева.

След множество изследвания, диагнозата на Александър се потвърждава. „Още от самото начало започнахме с рехабилитацията, която е необходима, кортикостероидната терапия, генната терапия”, разказа още тя.

Родителите на Александър се обръщат за помощ към "Българската Коледа" два пъти. „Първият път той направи катаракти и на двете очи, вследствие на кортикостероиданта терапия, отстранихме катарактите и се наложи да се сложат две меки лещи, които бяха доста скъпи. И тогава се обърнахме към "Българската Коледа" и поставихме лещите. След това трябваше да помислим за неговия растеж, тъй като едно от лекарствата потиска неговия растеж. Беше необходим хормон на растежа и порасна за две години с 13 см”, сподели още майката на Александър.

Днес Сашко, както го наричат съучениците му, мечтае да работи.

 Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.