Предложението на служебния кабинет е тя да бъде 770 лева

Социалната комисия към парламента разглежда четири различни предложения за минимална работна заплата през 2023-та година. В началото на декември пленарна зала одобри на първо четене минималната заплата догодина да бъде 50 процента от  средната брутна заплата от предходната. Това се изчислява на 850 лева.

Социалната комисия предстои да разгледа още няколко варианта, освен този на БСП. Предложения направиха от ПП, ГЕРБ-СДС и „Възраждане”. Основната разлика между предложенията е базата, на която се определя минималната работна заплата.

„На един работник на минимална заплата му се налага да работи 6,5 седмици допълнително, за да може да си позволи същата покупателна способност като преди 24 месеца. Не знам кой механизъм ще изберат депутатите, но той трябва да доведе до 16-17% увеличение на минималната работна заплата, което е около около 830 лв.”, заяви Любослав Костов от КНСБ.

„Минималната работна заплата, която действа в момента, ако я мерим спрямо 2019 - е нараснала с 27% , и е покрила изцяло ръста на инфлацията досега. Ръстът на минималната заплата  ни поставя в топ 3 в ЕС, изпреварваме Румъния и Франция”, подчерта Васил Велев, АИКБ.

Предложението на служебния кабинет е минималната работна заплата да бъде 770 лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.