„Продължаваме промяната” поканиха днес всички парламентарно представени партии на разговори

След като получиха втория мандат от президента, „Продължаваме промяната” поканиха всички парламентарно представени партии в Народното събрание, за да обсъдят приоритетите пред държавата. Част от партиите не се явиха, а други отказаха подкрепа.

Само в рамките на няколко часа всички надежди  за успех на втория мандат угаснаха. „Продължаваме промяната” поканиха на среща всички партии, за да обсъдят изготвената декларацията със заложените цели:

-Развитие на конкурентна иновативна икономика;

-Гарантиране на националната сигурност и върховенство на правото;

- Енергийна независимост;

-Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование.

Всичко това подкрепено със законопроекти и промени, които трябва да бъдат разгледани в рамките на тази година - общо 53 на брой. Най-спорните сред тях:

-Реформиране на антикорупционната комисия;

-Механизъм за разследване на главния прокурор;

-временна комисия за реформиране на изборния кодекс;

 -продължаване на подкрепата за Украйна.

На срещата се явиха „Демократична България”, БСП и „Български възход”. Но единствените, които завиха, че евентуално ще гласуват „за” са „Демократична България”.

От Президентството „Продължаваме промяната” тръгнаха с мандата в ръка към Народното събрание, с надежда и призив.

„ГЕРБ и ДПС ги каним отново, може би последния момент да дойдат и да кажат своите съображения. Могат да се включат макар и в последния момент”, заяви Николай Денков.

Час по-късно стана ясно, че промяна в позициите няма. И на поканата за среща откликнаха само „Демократична България”, БСП и „Български възход”.

„Това, което правим, е доста по-дългосрочно от втория мандат. Ние се опитваме да формираме дългосрочни национални цели”, обясни Денков.

Категоричен отказ за подкрепа обаче дойде и от част от присъстващите. БСП заявиха, че не са съгласни с част от предложенията в декларацията, но не затвориха вратата за преговори за правителство.

„В текста на проекта са залегнали предложения, по които нямаме съгласие и не можем да правим компромиси. Беше лансирано правителство на малцинството от 2 партии, на нас ни се струва, че една такава формула ще направи такъв тип правителство зависимо от случайни мнозинства”, каза Кристиан Вигенин.

„Български възход” заявиха, че ще вземат решение до края на седмицата, но също изразиха възражения по предложенията.

„Във формата на декларация. Виждаме желания, които на фона на съществуващите реалности в рамките на НС и българското общество са трудно осъществими”, каза Александър Николов.

Единствените, които заявиха, че най-вероятно ще гласуват „за”, но още нямат решение, са  „Демократична България”.

„Искам да изкажа своето безпокойство, че  политически формации, които твърдят, че са системни, не се включват в такъв формат на диалог. Със съжаление трябва да кажа, че това не е добро начало на 2023 година”, каза Христо Иванов.

А от ГЕРБ отговориха така:

„С една дума - техният инат доведе до тук, че отново се връщаме на изходната позиция”, каза Бойко Борисов. „Ние предложихме подобен вариант, не се прие, сега копирайки ни предлагат същото. Самият начин, по който се предлага този документ, е несериозен, той е обречен на неуспех”, заяви Бойко Борисов.

„Възраждане” повториха позицията си, че най-доброто решение са предсрочни парламентарни избори, а ДПС отказаха коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.