Те ще изпратят в Агенцията списъци с потърпевшите

Жителите на софийските села Пролеша и Божурище ще изпратят в АПИ списъци с потърпевшите, които дължат стотици хиляди левове заради неплатени винетки. До това решение се стигна след извънредна среща между десетки жители на двете села с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Повече от месец, след като казусът с над 240 глобени жители на село Пролеша заради пътуване без винетки получи гласност, се стигна и до диалог с АПИ.

„Проблемът с липсата на известяване се дължи на административни проблеми, свързани с „Български пощи”, и на това, че националното тол управление няма софтуер, с който при генерирана глоба автоматично да се получава известие към имейл или телефон”, каза инж. Десислава Паунова от АПИ.


 


Към днешна дата нарушителите продължават да дължат десетки хиляди левове глоби. „Единственият орган, който може да даде някаква отсрочка или да се опростят глобите – това е съдът”, обясни председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Венцислав Ангелов.  

Според недоволните дори на сайта на АПИ е имало подвеждаща информация, която впоследствие е била коригирана. От Агенцията опитаха да успокоят тона. „Да се качим горе и да направим една среща – диалогично, да седнем да разговаряме”, призова инж. Ангелов.

Макар и на една маса, двете страни не сближиха позициите си. Отговор дойде и от регионалния министър Иван Шишков.

„Доста отдавна съм готов с решението за Пролеша. Но то минава през това някой от народните представители да направи изменение в Закона за пътищата. Жителите на Пролеша са жертва на лошата комуникация”, смята той.

В следващите три дни ще бъде изготвен окончателен списък от потърпевши, който ще бъде адресиран до АПИ. Оттам ще бъде препратен към принципала – МРРБ, за да се потърси решение на казуса.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.