Той завинаги ще остане в спомените на поколения българи с илюстрациите си

Спомен за големия ни художник и илюстратор Любен Зидаров. Той ни напусна на 99-годишна възраст. Зидаров е едно от най-ярките имена в живописта и илюстрациите, Доктор хонорис кауза на Художествената академия.

„Ние имаме късмет, че изобщо има такъв художник в нашата култура”, посочи художникът и режисьор Сотир Гелев.

„Изключително цивилизован човек. Може да се каже, че той е еманация на цивилизоваността”, добави художникът Антон Стайков.

Почина художникът Любен Зидаров

Зидаров завинаги ще остане в спомените на поколения българи с илюстрациите си върху най-любимите детски книги. Сред най-значимите му рисунки са „Приказките на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“,  „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен.

„За мен Том Сойер от неговите книги беше истинският Том Сойер. След това съм гледал илюстрации и филми, никога не са ми харесвали, защото не бяха илюстрациите на Любен Зидаров”, заяви Гелев.

Както и с професионализма си, разпрострял се в осем десетилетия. „Той четеше винаги книгите, които илюстрираше много подробно, по два пъти, анализираше ги”, заяви Стайков.

„До последния си ден се развива като художник. Това почти не се среща. Всяка една година, в която работи, добавя по нещо, развива стила си, ако искате, развива хумора си”, подчерта Гелев.

След Любен Зидаров остават и стотици забавни истории. „На площад „Славейков” той тича след трамвая, за да не го изпусне, един негов приятел го пита: „Любене, къде отиваш?”, отговаря му: „Бързам, имам да рисувам”, разказва Стайков.

Но най-голямото наследство е добротата му, споделят хората, докоснали се до него. „Той ни дава оптимизъм, че имаме идеята всеки ден да научим по нещо, да развиваме себе си, да бъдем по-добри”, заключи Гелев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.