Радев ще приеме кандидата за премиер Николай Денков

Неуспешно завърши опитът за правителство с втория мандат. В понеделник от „Продължаваме Промяната” ще върнат на президента празна папка. Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 от 10:00 ч. кандидата за министър-председател Николай Денков, излъчен от партията.

Официално и вторият мандат е неуспешен. Три дни, след като от „Продължаваме Промяната” получиха папката от президента, заявиха че ще я върнат празна. Причината – декларацията, с която втората политическа сила потърси подкрепа от партиите в 48-ото Народно събрание, беше отхвърлена от мнозинството.

По-малко от десет минути продължи разглеждането на документа в пленарната зала, като нито един от депутатите не излезе за изказване. Без дебат и без изненада, „против” гласуваха от ГЕРБ и „Възраждане”. „За” бяха от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, а ДПС, БСП и „Български възход” се въздържаха. В кулоарите „Демократична България” призова президента да свика нови консултации преди да връчи третата папка.

В последен опит да потърси подкрепа, кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната” акад. Николай Денков представи декларацията с приоритети в пленарната зала.  

„Сега е моментът да видим дали 48-ото Народно събрание е на висотата да се обедини около такива дългосрочни, общонационални цели. Защото, ако няма такива цели, смисълът на неговото съществуване е под въпрос”, коментира акад. Денков.

Призивът обаче не провокира реакция и предложението беше отхвърлено от мнозинството. Дебат обаче се заформи извън парламентарните правила след решението.

„Когато самата политическа партия не излиза да я защитава и това не се заложи задължително в бъдещия правилник, излиза, че тази декларация няма гръбнак”, смята Жечо Станков от ГЕРБ.

„Времето за обсъждане на тези въпроси беше на срещите, на които бяха поканени, и в които те не участваха”, посочи номинацията за премиер на „Продължаваме Промяната”.

„Тя беше отхвърлена или гласувана като нещо между другото и поради тази причина на втория мандат ще се гледа като нещо между другото”, допълни Тома Биков от ГЕРБ.

„Това, което чухме от вас, е не ни интересува визията, интересува ни да седнат главатарите и да се разберат за постовете.  Защото това е начинът, по който вие правите политика. Това не е начинът, по който ние правим политика”, отвърна Асен Василев от ПП.

Темата се прехвърли в кулоарите на парламента и директно от втория към третия мандат. „Рано или късно трябва да се плеснем по челото и да проведем сериозен разговор за това какво ще правим. Ние не можем да тласнем страната ни към избори”, категоричен е съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От „Демократична България” заявиха готовност да поемат отговорност, но преди това призоваха президента за нови консултации. „Не е въпросът ние да вдигнем ръце „Моля, другарко, дайте ми го на мен”. Този, който би получил третия мандат, не го ангажира като свой. Той е авариен мандат и ще бъде по необходимост на политическа сила посредник”, добави Иванов.

От „Възраждане” са категорични, че президентът не трябва да бави следващия мандат с консултации. „Няма да има правителство с третия мандат. И това, което казахме за втория, важи и за третия. Тези, които получат втория мандат, нека бъдат така добри да го върнат веднага, защото само ще загубят време”, призова Костадин Костадинов.

От ДПС, БСП и „Български възход” отказаха коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.