Ние сме избрали европейските ценности и трябва да ги спазваме, каза той

Богоявление е един от най-важните християнски празници. За мен Богоявление е символ на доброто, да се пречистим, да си дадем равносметка. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той разказа за Йордан Иванов, създател на Българското археологическо дружество, който е роден на днешната дата.

Желев каза, че често забравяме това, което ни прави българи. „Това което ни прави българи е културата, езика, литературата, не политиката, икономиката или друг цивилизационен избор“, допълни той.

Той каза, че животът на всеки един от нас и на обществото зависи от политиците и техните решения. „Ако политиците нямат представа какво иска обществото има нещо силно сбъркано“, каза той. Политическата класа не разбира какво се случва в държавата, смята Желев.

„Ние сме избрали европейските ценности, а не източните деспотия, авторитаризма, така че ние просто трябва да ги спазваме. Има смисъл да се обединим около българската култура“, сподели Желев.

"Нашето общество загуби измерението и разбирането за изкуство. Отношението към изкуството се възпитава. За съжаление изучаването на литература в училищата се превърна в изучаване на литературна история, а не възпитаване на обич и уважение към литературата. Това може да се случи с текстове, които децата да харесат, за да се превърнат в читатели", каза той.

Желев смята, че хората не говорим на един и същи език.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.