Това обяви министърът на транспорта Христо Алексиев

Тече разследване за случая в Пирин, при който частен хеликоптер се отзова, за да спаси пострадал турист в планината.Това обяви министърът на транспорта Христо Алексиев. Той уточни, че хеликоптерът не е имал право да лети, защото няма лиценз за експлоатационна годност. Пред NOVA  инж. Мариян Боновски заяви, че е изпълнил човешкия си дълг.

„Г-н Боновски няма свидетелство за управление на въздухоплавателно средство. Той е летял в разрез с всякакви правила и поради това има разследване. Това са въздушни джигити. Все едно да управляваш кола без технически преглед, без книжка. Той е летял в зоната под 300 метра и затова не се иска специално разрешение, но така или иначе този полет е нерегламентиран със сигурност. След като приключи проверката, фактите и данните ще бъдат предоставени на прокуратурата”, заяви Христо Алексиев.

Междувременно транспортният министър обяви, че държавата работи за това до средата на годината страната да има една въздушна линейка под наем.  До 16 януари е срокът за подаване на оферти, а процедурата за лизинг е на стойност около 1 млн. евро. Дейността се очаква да бъде поета от държавният авиационен оператор, а държавата ще финансира само спешните медицински случаи, но не и спасяване в планината.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.