Засега няма яснота кога Румен Радев ще връчи третата папка

Политическите реакции след връщането на втория мандат не закъсняха. Засега няма яснота кога Румен Радев ще посочи партията, която ще получи третата папка. Междувременно червените линии между партиите продължиха да се задълбочават. 

„Ако третият мандат бъде връчен на БСП, ГЕРБ има решение на конгреса на партията, че няма да ги подкрепи. Ако папката отиде при „Демократична България”, очакваме от тях да поискат подкрепа, защото не я даваме даром. Трябва да направят ясна оценка за всичко, което се случи при управлението на „Продължаваме Промяната”. Да дадат оценка за всички корупционни скандали. Чак тогава можем да водим разговори с тях. ДБ няма да получи подкрепа за кабинет, ако при предлагането на състав, включи лица от ПП”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Край и на втория мандат за съставяне на редовен кабинет: ПП върна папката на президента

„Не става дума за министри от различни формации. Не става дума и за влизането на лидери в състава на кабинет, включително моя милост. Въпросът е кои са онези приоритети, които не просто ще бъдат заявени, но могат да бъдат изпълнени. И понеже на Борисов му е неудобно да коментира въпросите, които ние поставяме - борбата с корупцията и реформата в Конституцията, се почва с обичайните кьорфишеци и интриги”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

„Това не е като двама души да отиват на кафене и да се разберат. Тук става въпрос за принципни политики. Например, ако може да се разберем за антикорупционната политика, за смяната на главния прокурор, за възможността никой да не е над закона”, каза Кирил Петков от „Продължаваме Промяната”.

„В тази криза политическите сили трябва да направят необходимото, макар и с третия мандат, колкото и трудно да изглежда да се постигне консенсус”, каза Иван Иванов от БСП.

По думите му левицата няма да подкрепи мандат на ДПС и на „Възраждане”.

„Въпросът е дали бихме използвали по максимално добър начин, ако мандатът дойде при нас. Казвам - да. На България й е нужно правителство с хоризонт, с дълго и средносрочни приоритети” обясни председателят на „Български възход” Стефан Янев.  

Позицията на „Възраждане” остава непроменена - най-добрият изход от всяка една политическа криза са новите избори. Ето защо колкото по-скоро президентът приключи процедурата с връчването на мандатите, толкова по-добре за страната ни. Политическата сила, която получи третия мандат, е най-добре да го върне веднага, за да не губи повече време на България, смятат от партията. От ДПС отказаха коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.