Най-голяма е опасността при реките Арда, Връбница, долното течение на Марица и екстремното течение на Тунджа

Заради големите количества валежи от последното денонощие има предупреждение за покачване на нивото на голяма част от реките у нас. От НИМХ съобщиха за NN, че най-голяма е опасността при реките Арда, Върбица, долното течение на Марица и екстремното течение на Тунджа. 

Според Веселин Костов - главен експерт по сигурността в областна администрация - нивата на валежите са значително по-високи от очакваните - от 50 до 90 литра на кв.м. за 24 часа. "Най-големите валежи са в Кирково. Нивата на реките са повдигнати, вълната ще бъде днес между 10 и 12 часа може би, заради оттичане от планините. Трябва да се има предвид, че нивата на реките и язовирите бяха ниски заради липсата на валежи", обясни той.

По думите му язовир Кърджали и Солен кладенец са с 70% от възможния обем. "Нивото на река Крумовица край Крумовград е на нормално ниво и не се очаква сериозно повшаване. Върбица ще вдигне ниво, но няма да причини щети. Възможно е частично заливане на земи в района на Бенковски. Край Ардино реката беше почти пресушена, така че едва ли ще има преливане", посочи Костов.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.