Според вицепрезидента на синдиката минимум 12 000 души ще останат без работа

Смятаме, че днес с решение на парламента трябва да се задължи изпълнителната власт да промени ПВУ в частта за декарбонизация и ще настояваме да отпадне изискването за намаляване на въглеродните емисии с 40% в енергетиката спрямо 2019 г. Това не отговаря на всички европейски директиви. Това заяви за "Твоят ден" Огнян Атанасов - вицепрезидент на КНСБ.

"Това изискване бе прието без да участват синдикатите. Не са коментирани с нас и не бихме ги подкрепили. При затваряне на тези централи има средства за работните места по Фонда за справедлив преход. Въглищните АЕЦ трябва да работят, там дори има глад за работна ръка. Не може да се работи по-малко, това не е детско влакче да спираш и пускаш производството", обясни Атанасов.

Работници във въглищните централи на протест в София

По думите му до 2038 г. плавно трябва да се затворят въглищните централи. "Съгласили сме се на намаление на общите въглеродни емисии в цялата индустрия и икономика с 55% спрямо 1990 г. Ние сме изпълнили това изискване - намалението на емисиите е с 58,5%. Ние сигурно сме шампиони по изпълнение на това задължение. Намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. в енергетиката е пагубно за въглищните централи, защото ще затвори половината от мощностите. Няма поет ангажимент за затваряне на въглищните централи, но този за редуциране на емисиите е факт", коментира той. 

Според него минимум 12 000 души ще останат без работа, ако не бъде отменен ангажиментът. "Искаме да видим доклада на МЕ, който да бъде представен в НС и да се вземе решение. Само за миналата година България е генерирала 8 млрд. приходи от централите, част от които са отишли за компенсации", разкри Атанасов. 

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.