Всички присъстващи в залата гласуваха единодушно „за”

Депутатите гласуваха да задължат Министерския съвет до 31 март да предприеме всички действия за предоговаряне с ЕК на частта от Плана за възстановяване, която засяга затварянето на въглищните централи. Народните представители гласуваха единодушно „за”.

Депутатите гласуваха да задължат Министерския съвет до 31 март да предприеме всички действия за предоговаряне с ЕК на частта от Плана за възстановяване, която засяга затварянето на въглищните централи. Народните представители гласуваха единодушно „за”.

Всъщност, това обединение което демонстрираха политиците пред протестиращите, не беше постигнато без  скандали. Решението беше взето с огромно мнозинство и само два гласа „против” от „Продължаваме промяната”, и няколко от „Въздържал се” от „Демократична България”.  Обединението се случи след дълги преговори между партиите в комисията по енергетика до късно снощи и на извънредно заседание рано тази сутрин. Така депутатите задължиха служебния кабинет да поиска от Брюксел разрешение за промени в Плана за възстановяване, в частта енергетика. 

Исканията са:

Първо - премахване на поетото задължение за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента до 2025 година.

Второ - въглищните централи да работят на пълен капацитет до 2038-ма година.

Според депутатите такова предоговаряне е възможно в момента заради енергийната криза, породена от войната в Украйна.

Енергийната криза доведе до иначе изглеждащото невъзможно пълно обединение на партиите в парламента.

До това съгласие се стигна след извънредно заседание на енергийната комисия и договорка още преди влизане в Залата.

Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков заяви: „ако конституцията позволяваше президента да връчи мандата на енергийна комисия вече щеше да има и даже и правителство днес”.

От „Възраждане” бяха по-конкретни в призива към държавния глава. И директно поискаха третата папка. Стоян Таслаков от партията каза: „причината за това беше една жена, която ни обедини - тя се казва Искра Михайлова. Ако сега президентът гледа и се чуди на кого да връчи третия мандат - ето един пример”.

Постигнатия консенсус беше изненадващ, дори за най-дългогодишния депутат в 48-ото Народно събрание – Рамадан Аталай от ДПС. „Днес може би за пръв път има внесено решение, което е подписано от всички политически формации със загриженост и идеята да постигнем крайната цел”, каза той.

Дебатът обаче не премина  без спор. От „Продължаваме промяната” са категорични че преговорите трябва да се водят на по-широка база - заедно със съседите ни.  

Кирил Петков каза: „аз продължих след вчерашния ден не само с гръцките партньори, но и с румънските да влизаме в дискусия и всички казаха, да, готови сме да седнем на масата заедно”.

Искра Михайлова от „Възраждане” му отговори – „Това беше и ваш дълг, след като благодарение на вас и колегите ви от БСП попаднахме в тази ситуация”.

След нея Станислав Анастасов от ДПС каза: „дипломацията изисква тишина и спокойствие”.

Напрежението се покачи заради текст, предложен от ГЕРБ, който предвижда средства да се отделят и за саниране на жилищни сгради.

Петков бе категоричен: „не бихме се съгласили в момента да подкрепяме схеми за саниране и каквото и друго да било фокусирали сме се само за запазване на работните места в Мариците”.

Маноил Манев бе доста категоричен от парламентарната трибуна – „кой му спомена името на този господин, та да иска лично обяснение. Ма всичко е там на гласуването и не ми говори от там, ако имаш да ми казваш нещо - ела и го кажи, г-н Настимир Ананиев. Лъжите от тази трибуна приключиха днес с гласуването”.

Цончо Ганев призова: „Г-н Ананиев спрете да провокирате  от ГЕРБ реплики към вас, вие сте причината за целия този хаос”.

Въпреки споровете,  общото предложение събра мнозинство.  Сега съдбата на въглищните централи е в ръцете на правителството, което е задължено да започне нови преговори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.