КФН: Доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване е отрицателна

Доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване за двегодишен период е средно -2,13%. Те инвестират тези средства, затова е нормално да има положителна и отрицателна доходност. Външни макроикономически фактори неминуемо влияят на капиталовите пазари. Това каза за "Твоят ден" гл.ас. д-р Йосиф Йосифов, актюер в КФН.

"Ако средствата по индивидуалната партида на лице, което инвестира в универсален пенсионен фонд, са под размера на брутните вноски, то има право да активира гаранцията на брутните вноски - във всеки случай ще получи поне това, което е внесъл бруто. Апелирам към отговорност към личните финанси и информираност за средствата по индивидуална партида, за да има информиран личен избор", заяви той. 

Как ще се изчислява размерът на пенсиите след 25 декември

По думите му не може да се каже кое ще бъде по-оптимално решение за пенсионен доход, защото зависи от индивидуални доходи. "Решенията за пенсиониране са лични. Те зависят от фактори като осигурителен принос, период на осигуряване, на какъв осигурителен доход е внасяло вноски", обясни Йосифов. И допълни, че на сайта "Твоите финанси" има разяснителна информация.

В своя позиция БДДПО казва, че фондовете са регистрирани временен спад. Според тях това е факт и за международни пенсионни компании. Те споделят, че въпреки кризите фондовете наваксват бързо, а твърденията, че средствата за втора пенсия са загубени определят като подвеждащи и не отговарят на истината.  

Повече гледайте във видеото.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.