Най-бързо ще се увеличат лихвите по бързите кредити, смята той

Рискуваме това предоговаряне по ПВУ да ни забави и да не можем да получаваме пари поне още шест месеца по другите неща, които не зависят от преструктуриране на енергетиката. Предоговарянето ще тече от 3 до 6 месеца. Това каза за "Твоят ден" икономистът Румен Гълъбинов.

"Имаме основания да искаме предоговаряне по ПВУ за някои от нещата - що се касае до енергетиката, но този план не е само това. Има дигитален преход, иновации, инфраструктура. Тактично и дипломатично трябва да се водят преговори с ЕК", обясни той. И допълни, че надеждите са, че ще намалее инфлацията. 

НОВА ВИЗИЯ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА: Какво трябва да се промени в сектора

"Най-бързо ще се увеличат лихвите по бързите кредити. Краткосрочните с по-малко изисквания и без обезпечение. Най-бавно - по ипотечните кредити", прогнозира Гълъбинов.

По думите му енергийната стратегия ще послужи за основа за новите преговори. "ПВУ важи за 2026 г., а досега сме получили едва 1/4 от това, което можем да ползваме. ЕК не се е отказала изобщо от зеления преход, само може да се преразглеждат условия. Според проучвания в следващите до две години от 10 глобални риска, 5 са свързани със зеления преход", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.