Ще има ли проблем с хартията

Ние нямаме договори с държавата за осигуряване на изборите, а само гаранционен ангажимент за обслужване на машините, ако някоя се повреди. Можем да организираме спокойно изборите с машини, можем да доставим и хартията за машините. Доставяме десетки милиони ролки с хартия, те са тествани и съобразени с изискванията на машините. Това каза за "Твоят ден" изпълнителен директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

"Трябва да е ясно дали ще има холограми и водни знаци по ролките. Дебелината на ролките е 82 микрона, а ако се лепне холограма, тя ще се наруши. Ако има фолио може да се разтопи или да се повреди принтера. Ще искаме да пробваме с хартията как минава тя през принтера", отбеляза Тодоров. 

ОТНОВО НА ИЗБОРИ: Няма дата за вота, партиите - в разнобой (ОБЗОР)

По думите му БНБ вероятно обаче ще ползва подизпълнители за доставка. "За нас проблем са само сроковете, седмица преди вота трябва да са в склада. Досега са ни искали по три ролки на машина, мисля, че две стигат, но не и една. Сега ЦИК ще възложи промяна в софтуера на машините, така че разписките от машинното гласуване да се превърнат в бюлетини. Хартиената бюлетина трябва да се мащабира в разписката и ще стане около 40 см, което са под 200 разписки на ролка. Може би ще има и разпечатване за проверка събота и неделя сутрин преди изборите, това са още 5-6 метра", обясни той. 

От своя страна Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК сподели, че сега набързо приетите промени имат много подводни камъни. "Разписките от машини ще имат печат отзад, но после при броене се казва, че валидни са бюлетините с два печата. Как обаче ще се сложи втори печат на машинната? Параметрите на екраните на машините са направени така, че да отговарят на хартиените бюлетини. Няма решение дали застъпниците ще получат копие от машинния протокол", коментира той. 

Според него сроковете са кратки за неясните промени. "Излъчването в реално време на гласуването е абсурдно. В Родопите в малко селце ходих, няма обхват на телефона дори. До стрийминга кой ще има достъп? Партийните брокери дали ще са от тях? Тук става дума за лична информация и дали ще изтече. България трябва да бъде разделена на 5-6 региона, като разделението да е на 1 млн. жители", смята Цицелков.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.