Народните представители си удължиха работното време до приемане на всички точки от дневния ред

Нов опит за съдебна реформа. Депутатите разглеждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за контрол на главния прокурор. 

Парламентът започна работа с разместване на точките в дневния ред, което продължи повече от половин час и доведе до сериозен спор. Причината - точката, която включва механизма за разследване на главния прокурор, първоначално беше заложена като първа, но по предложение на ДПС и „Възраждане” бе изместена от Проект на решение за черноморската банка и Закона за съдебната власт. В сряда депутатите не стигнаха до него, но той също е свързан със съдебната реформа. От „Продължаваме Промяната” обаче се усъмниха, че с това разместване се прави опит за избутване на механизма. 

„Виждаме синхрона между ДПС, „Възраждане” и ГЕРБ - първо вкарваме Черноморска банка като първа точка, след това променяме другите точки, за да избутаме назад механизма за контрол на главния прокурор”, коментира Настимир Ананиев от ПП.

„Да се запознаят със законопроекта, който влиза. Законът за съдебната власт съдържа и механизъм и за неготово временно отстраняване”, каза Петър Петров от „Възраждане”.  

Заради обвинението ГЕРБ предложиха друго. За да не се бави процедурата, да отпадне проектът на решение, внесен от ПП за компенсация на потребителите на природен газ. 

„Тя и без това е чист популизъм. Пари за компенсации има в удължения Закон за бюджета”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

„Колко са високи цените, как се справят хората и защо искате да махнете тази точка? Г-н Добрев, като махате тази точка, обяснете защо”, настоя Искрен Митев.

„Г-н Митев или не слуша, или не чува”, отговори Делян Добрев.

„Забравихме за хората, които се греят на кравешки изпражнения и на пелети, а се хванахме за газа”, каза Рамадан Аталай от ДПС.

„Предложението на г-н Добрев беше недопустимо. Но изглежда много често ще се пренарежда тези дни. Да започнем работа и да спрем да разместваме точките”, призова Кристиан Вигенин.  

След скандала работата продължи и депутатите удължиха работното си време до приемане на всички точки от дневния ред. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.