Гости в студиото Асен Александров и Младен Димитров

Можем ли да спрем агресията сред децата? Темата коментираха психологът Младен Владимиров и директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна“ в София Асен Александров в студиото на „Челюсти“ по NOVA NEWS.

Владимиров смята, че едно от разбирането за агресията е социално-подражателното. Той сподели, че в училище много пъти идват родители, които казват, че не учат децата си на агресия, но е важно какво вижда детето като поведение на родителите.

„Ние като общество винаги забелязваме „лошия“. Едно дете, за да бъде забелязано то трябва да направи бунт, да наруши дисциплината“, каза психологът.

Александров e на мнение, че агресията в социалните мрежи е голяма и тя се натрупва. Често я забелязваме когато тя се превърне във вербална или физическа, допълни директорът.

Психологът каза, че поколението е дигитално и затова толкова бързо децата се справиха с обучението от разстояние в електронна среда. По негови думи насилието има особена характеристика – когато си защитен от екрана на устройството можеш да стигнеш до крайност, такава каквато в реалния свят не можеш. Децата генерират напрежение, което трябва да отпушат в реалността и лошото е, че това се прави вече и пред публика, допълни той.

По негови думи трябва да се търсят причините за агресията.

Александров посочи, че децата са пренатоварени, превъзбудени не само заради социалните мрежи, но и заради многото информация, която получават. Те трябва да филтрират тази информация, но не могат, допълни той. Директорът допълни, че една от причините за агресията е свръх амбицията на родителите.

Владимиров посочи, че децата не могат да отлагат импулсите и удоволствията си, и всичко искат „тук и сега“. Той уточни, че това се наблюдава и при възрастните. Освен „бърнаута“ децата прекарват много време вечер и нощем пред екраните, допълни той. Психологът отново подчерта, че е необходимо да се потърсят причините, да говорим за тях и ще можем да управляваме превантивно агресията.

Владимиров бе категоричен, че няма лоши деца. Има не добре адаптирани, не добре интегрирани, не добре опознати, бе категоричен той.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.