Има 11 места за специалността "Кибероперации" и 19 - за пилоти

Увеличават местата за курсанти във всички военни училища. През учебната 2023/24 г. кандидатите за висше военно образование може да избират между 27 специалности в трите висши военни училища, съобщиха от Министерството на отбраната. Обявени са общо 537 места в редовна форма на обучение за курсанти и служители от военното и от вътрешното министерство и 45 за задочници, които трябва да са военнослужещи.

В най-голямото военно училище в страната - Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ са обявени 407 места редовна форма и още 40 за задочници по 15 специализации в направлението „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.

Най-голям брой от тях са за „Мотопехотни и танкови войски” (78 места), „Полева артилерия” (65 места), „Материални ресурси, придвижване и транспорт” (55 места), „Противовъздушна отбрана на войските” (26 места), „Танкова и автомобилна техника” (25 места), „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии” (23 места) и др.

Във Военноморското училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ – Варна са обявени 81 места за курсанти. От тях за „Корабоводене за Военноморските сили” са 21 места, за „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ - 20 места, за „Корабни машини и механизми за Военноморските сили” - 12 места, „Кибероперации“ - 11 места и др.

49 места има за курсанти във възстановеното Висше военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски”. От тях: за „Летец-пилот” са 19 места, общо за нуждите на МО и МВР, „Ръководител на полети (Щурман – управление на въздушното движение)“ и „Летателни апарати и авиационни двигатели” (по 9 места) и др.

Желаещите вече могат да подават документи в кампаниите за ранен и редовен прием на висшите военни училища.

За петгодишния период на обучение курсантите във висшите военни училища са на пълна държавна издръжка, изтъкват от военното министерство. По време на обучението курсантите имат право на безплатни общежития, столово хранене и служебно облекло. Също така те имат месечна стипендия и възможности за обучение и специализации в страни на Европейския съюз.

Курсантите придобиват висше образование за образователно-квалификационна степен „бакалавър” по две специалности – военна и гражданска. Учебното време е два семестъра: зимен (август – януари) и летен (февруари – юли). След всеки семестър и редовна изпитна сесия курсантите ползват ваканция от 30 дни.

Обучаващите се във висшите военни училища имат ежегодни стажове и учебни практики във военни формирования и граждански учреждения. Висшите военни училища активно участват в програма „Еразъм+” за обмен на обучаеми и преподаватели, получават и сертификат за владеене на английски език STANAG.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook