Часове след назначаването си служебният кабинет "Донев-2" одобри план-сметката

87,7 млн. лева ще струват изборите на 2 април 2023 г. Това решиха министрите от служебния кабинет „Донев-2” часове, след като бяха назначени, съобщиха от Министерския съвет.

Разходите и трансферите по подготовката и произвеждането на изборите обхващат дейностите, свързани с изборния процес.

Те включват: подготовката и отпечатването на избирателните списъци; закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали; отпечатването на бюлетините; логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Донев: Предлагаме Демерджиев да се заеме с организацията на изборите

Правителството има готовност да осигури допълнително необходимите средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес, в т. ч. на машинното гласуване и видеонаблюдението/видеозаснемането.

От служебния кабинет изтъкват, че няма приет държавен бюджет за 2023 г.

В тези условия финансирането на разходите за план-сметката ще става по реда на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Там е предвидена изрична възможност Министерският съвет да одобрява финансиране за подготовката и произвеждането на избори съгласно Изборния кодекс.

Петият служебен кабинет на Радев встъпи в длъжност (ВИДЕО+СНИМКИ)

На днешното си заседание министрите приеха и решение за подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г. Както обяви в началото на заседанието премиерът Гълъб Донев вътрешният министър Иван Демерджиев ще отговаря за организацията и изпълнението на дейностите от компетентността на МВР за подготовката и произвеждането на изборите.

Финансовият министърът ще внесе в Министерския съвет проект на тарифа за заплащане на предизборните послания в обществените радио и телевизия от партиите, коалициите и инициативните комитети.  

Регионалният министър отговаря за организацията на вота в чужбина. Правосъдният министър организира гласуването в затвора. Министърът на електронното управление ще организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането по чл. 57, ал. 1, т. 34 от Изборния кодекс.

Вицепремиерът по сигурността и вътрешен министър, външният министър, регионалният министър, здравният, правосъдният и министърът на електронното управление информират премиера за подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати. Кабинетът също така възлага на министъра на правосъдието да издава наказателните постановления по Изборния кодекс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.