Президентът представи задачите и приоритетите на правителството

Петият служебен кабинет на президента Румен Радев пое управлението на страната. Начело на 101-вото правителство на България застана Гълъб Донев, с което той се превръща в най-дълго управлявалия служебен министър-председател. На церемония държавният глава представи задачите и приоритетите на правителството „Донев 2”.

„Точно преди шест месеца вие поехте отговорност за управлението на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората, блокирани институции, рекордни цени на горивата и галопираща инфлация, липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интерконектор в насипно състояние и подивели цени”, започна Радев.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Той похвали кабинета „Донев 1”, че въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт, без парламентарна подкрепа, е успял да спре „свободното падане на държавата”, да парира насадените кризи, да проведе честни избори и да открие нови възможности за възходящо развитие на страната.

Президентът поздрави кабинета „Донев 1” за това, че е успял да овладее основните фактори, които генерират инфлацията. „Нека не се заблуждаваме с постигнатите резултати. Цените на стоките от първа необходимост са инертни и продължават да растат, българите обедняват, живеят трудно и с тревога за бъдещето”, отчете той.

Радев подчерта, че основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори. Тя обаче се усложнявала на фона на промените в Изборния кодекс. „Вярвам, че ще направите всичко, така че гласът на българските граждани да не бъде изкривен”, заяви държавният глава.

Според президента служебните министри са доказали, че имат характер не само да преодоляват предизвикателствата, но и да взимат отговорни решения за бъдещето. „Липсата на решения днес, означава упадък и застой в бъдеще”, предупреди Радев. Той уточни,че безпрецедентната динамика на глобалните икономически и политически процеси не означава, че България трябва да бъде обречена на безвремие.

„Очаквам решенията, които взимате, да бъдат преди всичко в интерес на българските граждани, да бъдат разумно, ясно обосновани, да водят към нашето достойно европейско бъдеще и да предлагат една добра основа, върху която следващото редовно правителство да стъпи и да продължи с летящ старт”, допълни президентът.

Според Радев ни очаква изключително оспорвана предизборна кампания. „Партиите отново не намериха смелост да поемат отговорност за управлението в трудни времена за страната. Но, най-вероятно, част от участниците в тази кампания ще опитат да изведат дивиденти на ваш гръб”, предупреди той служебните министри.

Речта на Гълъб Донев

„Един указ не може да те направи министър или премиер. Да, формално, тази позиция зависи от президента или Народното събрание. Но министър се става след първото управленско решение, след първата преодоляна криза, след първата допусната и осмислена грешка”. Това каза служебният премиер Гълъб Донев в речта си при встъпването в длъжност на втория негов кабинет.

Той подчерта, че това да си министър втори мандат има своите предимства, тъй като знаеш какво ти предстои. „Даваме си сметка, че пак ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени за виновници за несбъднали се реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само парламентът”, каза още Донев.

Премиерът увери членовете на Централната избирателна комисия, че може да разчитат на служебния кабинет при организирането на предстоящия вот, особено заради трудностите в процеса, очаквани заради промените в Изборния кодекс.

„Няма да участваме в предизборната кампания – това не е нашата сцена. Но ще бъдем безкомпромисни с лъжите и няма да се включваме в изкопаването на нови разделителни линии”, завърши Донев.

Повече за приоритетите на новата служебна власт гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.