Живеещите на Острова наши сънародници казват, че цените на някои стоки са още по-високи в родината

Храните у нас продължават да поскъпват, докато в Западна Европа вече се наблюдава леко укротяване на скока. След месеци на рекордна инфлация Великобритания също отчита лек спад. Как се отразява това на магазините, които предлагат български стоки там, провери кореспондентът на NOVA Павлина Трифонова.

Според официалните данни на британската статистика инфлацията при хранителните стоки миналата година е била около 16%. Оказва се обаче, че продаваните на Острова български стоки са поскъпнали значително повече. По наблюдения на продавачи те са прибавили към цената си около 30% и причините за това са няколко. На първо място, разбира се, е по-високата производствена цена, която дават производителите в родината. Към нея се прибавят и растящи разходи за транспорт и митническо обмитяване в следствие на излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това обаче изглежда не разколебава сънародниците ни и те продължават да залагат на стоки родно производство.

„Темата на NOVA”: Имаме ли сметка да пазаруваме зад граница

„Най-често купуват кисело мляко, сирене, кашкавал, колбаси, лютеница и замразени баници”, казва продавачката Силвина Ашик.

Да правиш баница в Англия с български продукти излиза по-скъпо, отколкото ако използваш местни. Килограм британско сирене все още може да се намери под 4 паунда. Кофичка кисело мляко пък се продава за 1,30 паунда, но и тази цена не спира търсенето. Когато си на хиляди километри от родината и можеш да опиташ вкус, познат от детството, цената спира да бъде водещ фактор при пазаруването.

„Клиентите често пътуват до България и сравняват цените. Казват, че някои неща в родината са по-скъпи”, казва още Силвана.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.