"Боли ни, защото искаме да съществува разбирателство", каза тя

Боли ни, защото искаме да съществува разбирателство. Това заяви в студиото на предаването „На фокус” Елисавета Шапкарева – правнучка на Кузман Шапкарев и председател на Сдружението на родовете от Македония. Тя, заедно с Михаил Развигоров, който също е потомък на стар български род от Македония, разказаха спомени за своите предци в опит да се излекуват раните от противопоставянето на Скопие към София.

За Шапкарева бе подозрително да има срив само от македонска страна на системите в граничния пункт. „Има някакво влияние на македонските власти. Досега не е имало съвместно честване на Гоце Делчев”, каза тя.

Според другия гост в студиото – Михаил Развигоров, няма провокация от българска страна на македонската политика. „Най-малкото е неудобно за българите в РСМ да заявят открито, че са българи”, каза той.

Тя е от рода на Кузман Шапкарев, който е роден през 1834 г. в Охрид. Той винаги е казвал, че е българин, родителите му са българи. Той самият е написал „За възраждането на българщината в Македония”. „Трудът на неговия живот съдържа 1300 песни и около 280 приказки. Неговият син Климент Шапкарев, е бил секретар на Одринския революционен комитет. Бил е близък с Гоце Делчев. Има една снимка, на която са Ефрем Чучков, Гоце Делчев и Кузман Шапкарев”, разказа Шапкарева.

Михаил Развигоров е наследник на Михаил (Миша) Развигоров - легендарен Щипски войвода, който впоследствие е окръжен войвода в скопския революционен окръг. „Влязъл е по времето на Даме Груев и Гоце Делчев са били учители. От тогава започват съвместна работа”, разказа той. „Когато постъпва 1895 г в революционната организация Гоце Делчев работи по канала Кюстендил-Щип”, обясни Развигоров.  

За българското самосъзнание и историческата истина Елисавета Шапкарева цитира Кузман Шапкарев. „Моят прадядо е казал: „Ние славяните от Македония, българи сме и такива искаме да останем. Чужди кумове не желаем да ни прекращават”. Въпреки това, македонците имат претенции и към техните родове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.