Регистрацията за изборите приключва в сряда в 17 часа

Ден преди крайния срок, 16 партии и 5 коалиции вече са подали документи за участие в  предстоящите парламентарни избори. Сред тях е и новата формация „Заедно” с вече познати лица от партията на Слави Трифонов.

Регистрацията за изборите на партии и коалиции приключва в сряда в 17 часа. От 17 до 28 февруари включително започва регистрацията на листите за народни представители. По-голямата част от политическите формации, които имат намерение да участват във вота, вече подадоха документи.

ЦИК регистрира НДСВ за изборите

Днес, вече заедно в коалиция, „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” внесоха символичните 9999 подписа. Целта, която си поставиха – първо място с мнозинство в парламента от 121 депутати.

С призив за диалог, но самостоятелно, се включи и партията на Стефан Янев, въпреки че неофициално се говореше за преговори с ВМРО. И още една формация на политическата сцена - „Заедно” на Ива Митева и Любомир Каримански, също влезе в битката за 49-ия парламент, веднага след официалното си представяне.

Новата коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България” си пожела първото място. „Има едно много ясно изречение над сградата на Народното събрание – „Съединението прави силата”. Днес дадохме смисъл на това. В миналото НС разбрахме, че съединението трябва да стане първо извън парламента, за да имаме силна група на реформаторски сили в този парламент”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. Според Христо Иванов от ДБ „силите на статуквото са забили пети буквално като магарета и не дават на страната да тръгне напред”. „Трябва голямо обединение на силите, не просто политическо, а на гражданите. Ние просто им даваме инструмент”, допълни Иванов.

"Левицата!" се регистрира за участие в изборите (ВИДЕО)

„Български възход” на Стефан Янев се регистрира самостоятелно като партия за вота, но с отворени врати към коалиция. Неофициално стана ясно, че формацията води преговори с ВМРО, включително за общи листи. „Утре ще излезем с декларация, в която ще призовем политически партии, граждански сдружения и хора, които имат желание да се включат в нашите усилия за диалог и внасяне на разум в българския политически живот, да заповядат”, закани се лидерът на БВ Стефан Янев.

Новата коалиция с името „Заедно” беше обявена минути преди също да се включи в надпреварата за вота. Основателите ѝ са бившият председател на Народното събрание Ива Митева и още един бивш депутат от партията на Слави Трифонов - Любомир Каримански. Политическата формация тръгва със сериозни амбиции – 10% от гласовете на изборите. Ива Митева обеща умерена политика, както и новата формация да разговаря с всички партии, без да поставя червени линии. Митева обясни още, че не са в лоши отношение с бившия си лидер Слави Трифонов, но пътищата им са се разделили. „Ние сме „Заедно”, защото поставяме проблемите на хората в икономиката и в социално-битовата част пред проблемите в политическото боричкане и идеологии”, категоричен беше Любомир Каримански.

ГЕРБ изчаква последния момент за регистрация и представители на партията ще подадат документи точно преди крайния срок в сряда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.