Това обявиха на брифинг от Комисията

Централната избирателна комисия е отказала регистрация на две партии и една коалиция за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. Така в битката за следващото Народно събрание ще влязат 16 партии и 7 коалиции. Това стана ясно от брифинг на Комисията.

Причините за отказа за регистрация обясни говорителят на ЦИК Росица Матева: „Подписката с избиратели или не отговаря на изискванията, или е недостатъчна като брой избиратели. Очакваме още три подписки да се върнат от проверка от ГРАО”.

След регистрацията на партиите и коалициите на 17 февруари започва регистрацията и на листите. Тя ще продължи до 28 февруари. Най-голямата интрига е при новата коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България”, която включва 6 формации и все още не ясно как ще си разпределят местата. Едно е сигурно до този момент - в техните листи водещо място ще има бившият депутат от БСП Явор Божанков. Той потвърди пред NOVA, че името му ще е начело на листата в Габрово.

В медийното пространство се завъртя и името на Арман Бабикян от „Ние идваме” като част от листите на новата коалиция, но той категорично отрече. Въпреки това, заяви, че най-вероятно формацията ще подкрепи „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”.

На първия си брифинг преди изборите от ЦИК увериха, че засега организацията върви по план. „Всички решения се вземат съобразно сроковете. Няма забавяне в организацията на вота”, посочи председателят на ЦИК Камелия Нейкова.  

На тези избори, вместо тъмни стаички, тайната на вота ще пазят паравани. Оказва се обаче, че след отказ на Министерския съвет те няма да се изготвят централизирано, каквото е било предложението на ЦИК.

В чужбина секции ще се разкриват автоматично там, където на миналите избори има над 100 гласували, и в районите с над 40 подадени заявления. „Следващата крачка е до края на седмицата да стартира електронната платформа за подаване на заявления”, обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Все още няма подадено искане от „ Възраждане” от един IP адрес в чужбина да може да се подава само едно заявление заради съмнения на партията за манипулации на вота.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев увери, че вече имат изработен механизъм за противодействие на купения вот. „Бих казал, че работи като смазана машина. Но ще трябва да вложим повече енергия заради връщането на хартиената бюлетина. Очакваме по-голяма активност от хората, които биха желали да манипулират вота с различни престъпни практики”, каза той.

Рокади в дирекции по места ще правят само по изключение там, където са сигурни, че се налага.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.