Изпълнителят твърди, че не е търсил провокация

Музикантът Иван Динев-Устата предизвика гнева на нашите съседи в Северна Македония. Той започна да получава заплахи за живота. Всичко това се случва заради видео, озаглавено “Урок по история на Македония”.

В текста на песента може да чуете реплики като: “това не е държава, а територия”, “македонският е български диалект”, „малка провинция с големи амбиции, отраснала в българските традиции“.

Вархеи: Македонците да променят Конституцията си и да спазват Договора за добросъседство

“Преди седмица имах среща с мой учител по история. В разговора стигнахме до тази тема. Когато събрах фактите, които той ми изложи и които аз съм чел, реших да направя един текст, който не е срещу, а по-скоро в защита на българската история”, обясни Динев.

“Много болно ми стана, че Северна Македония гледа на нас като на окупатори, при положение че ние сме воювали за тяхната свобода. Обиждат ни, унижават ни. Това е недопустимо”, каза още той. 

Рапърът твърди, че не е търсил провокация, а просто изказал позицията си по темата в рими. 

Поптодорова: Позицията на Радев за РСМ цели да удовлетвори по-радикални мнения в България

Освен множеството негативни съобщения и заплахи, които получава след пускането на песента, изпълнителят се радва и на подкрепа. “Заплахите са нещо нормално. Македонците и българите си приличаме страшно много. Но трябва да има добросъседство. Те трябва да проумеят, че са залети от пропаганда”, допълни още Динев. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.