На пазара в Долни Богров цените са двойно по-ниски, защото са директно от производител

Ново поскъпване на хранителните стоки в началото на март. Индексът на цените на едро скача тази седмица с нови 0,86 на сто. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. От началото на годината равнището му се вдига с 6,74%. 

Цената за краве сирене на едро е по-висока с 0,7%, оранжерийните домати с 12%, а краставиците с около 6. На неделния пазар в Долни Богров могат да се намерят всякакви меса и млечни продукти, а цената за една кора яйца е около 5-6 лева, колкото за 10 яйца в други магазини. 

Експерт: Ако се върне 20% ДДС на хляба, той ще струва над 3 лв.

Според купувачите яйцата на този пазар са двойно по-евтини, както и млечните продукти. Продавачи пък споделят, че ниските цени вероятно се дължат на това, че продуктите са домашни. 

От изгрев слънце всяка неделя пазарът в село Долни Богров край София предлага всичко – за дома и трапезата. Айселия не пропуска да напазарува, най-често – яйца. Тя споделя, че от супермаркетите взима само брашно, олио и ориз. Но млечните продукти ги търси на пазара. 

Ножицата между цените на щанда в супермаркета и тези на тезгяха на пазара в Долни Богров се събира, когато става въпрос за месо.  "Тук е по-скъпо, но е домашно. Ние предпочитаме домашно и искаме да е прясно", твърди клиент. 

Прясно, но и качествено – защото е българско, допълват търговците. "В магазините няма как да го видите. Цената може да е 1-2 лева нагоре-надолу, но вкусът е .. ядеш истинско, всичко е домашно, няма нищо общо с веригите", категорична е Ани, продавач на пазара в с. Долни Богров.

Ситуацията в най-бедния регион у нас – Северозапада, е аналогична. И инфлацията не просто засяга жителите на Монтана, а дори ги удря по-тежко отколкото в столицата. И продавачите признават – за последната година са вдигнали всички цени, и то драстично.

И въпреки че кабинетът обяви, че ще се бори със спекулата, която по официални данни достига до 90% на места, засега клиентите не виждат резултат – нито в супермаркета, нито на пазара. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.