"Освен военно-техническата подкрепа, страната ни участва в EUMAM", изтъкна военният министър

„Ние работим успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно, в съответствие с нашите възможности. В изпълнение на решението на Народното събрание, военна техника и боеприпаси бяха транспортирани в Украйна по-рано тази година“. Това заяви българският военен министър Димитър Стоянов на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз в Стокхолм, цитиран от пресцентъра на МО. На нея бяха обсъдени развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM) и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Той отбеляза, че освен военно-техническата подкрепа, страната ни участва в EUMAM с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави-членки на ЕС. Те ще се обучават за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия.

„България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция“, заяви Стоянов.

Той изтъкна ролята на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за инициирането на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки. „Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача. Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме“, посочи той.

Малко по-късно в изявление, публикувано в Twitter на страницата на шведското председателство на Съвета на ЕС стана ясно, че ЕС одобри увеличение с 2 млрд. евро на бюджета на Европейския механизъм за мир. Това се използва за финансиране на военни доставки за Украйна от ЕС, уточниха от там, цитирани от БГНЕС.

"Днес посланиците на ЕС одобриха допълнителни 2 млрд. евро за Европейския фонд за мир. Това решение изпраща ясен сигнал за продължаващия ангажимент на ЕС за военна подкрепа на Украйна и други партньори", се казва в текста.

ЕС вече отпусна 3,6 млрд. евро от Европейския фонд за мир през 2022 г., за да плати за доставките на оръжие за Украйна.

От 24 февруари насам Европейският съюз е превел на Украйна финансова помощ в размер на 49 млрд. евро, от които военната помощ възлиза на 3,6 млрд. евро. Европейският съюз отпусна 45 млн. евро от Европейския фонд за мир за обучение на украинските военни в Полша От началото на войната ЕС е изпратил на Украйна 325 танка, 200 многоцелеви ракетни установки и над 1000 безпилотни летателни апарата.

Европейският инструмент за мир е създаден през 2021 г. за финансиране на военни и отбранителни дейности с цел предотвратяване на военни конфликти в други държави. Преди войната в Украйна средствата от фонда никога не са били използвани за закупуване на оръжия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook