Предстои му първо участие на „Купа Америка”

След броени часове националният отбор на България за хора с интелектуални затруднения заминава за първото си участие на „Купа Америка”. Петима наши състезатели ще вземат участие в различни дисциплини. Всички те са със синдром на Даун и готови за победа.

Идеята за създаването на отбора е на треньора Слав Петков. „Ние сме българските спортисти, професионалисти, със синдром на Даун и други интелектуални затруднения”, обясни той. В залата тренират повече от 30 младежи, като десет от тях представят България на световни състезания.

„Досега за тези хора никога не е имало професионален, елитен спорт. В случая ние показваме, че не само спортът е за всички, но и всеки може да се реализира, в зависимост от своите дефицити. Мисля, че няма граници за тях”, добави Петков.

През 2022 г. момичетата и момчетата от отбора на Слав завоюваха 11 медала, шест от които златни, на Европейското първенство за хора с интелектуални затруднения.

Ако искате да подкрепите отбора, може да го направите по следния начин:

„Федерация Адаптирана физическа активност България“ - /ФАФА/

IBAN: BG08BPBI81701605590388

BIC: BPBIBGSF

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.