Целият списък е публикуван на страницата на ведомството.

Еднократна вноска "свърхпечалба" за фирмите от средата на годината и намаляване на прага на плащанията в кеш - от 10 хиляди на 5 хиляди лева. Това са част от предложенията за данъчни промени на Министерството на финансите в борбата с бюджетния дефицит. Предложенията бяха публикувани тази вечер. Ето както предвиждат част от тях:

От 1-ви юли отпада намаленият ДДС за ресторантьорските и кетъринг услугите, фитнесите и ред други бизнеси. Запазва се единствено 0-процентната ставка за хляба и брашното, както и данък от 9 на сто върху бебешките храни и книгите.

Фирмите, които имат свръхпечалба от 1 юли до края на годината, ще дължат еднократна вноска в размер на 33%. Причината за това е, че през последните 3 години в условията на редица кризи държавата е дала на бизнеса 10,3 милиарда лева под формата на помощи и компенсации. А заедно с намалените ДДС ставки и акцизи, равносметката на финансовото министерство показва минус 11 милиарда лева в държавната хазна от 2019-а година насам. 

Целият списък е публикуван на страницата на ведомството.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.