Историята на Десислава от Луковит

За да не стимулираме предразсъдъците, ще ви срещнем с едно младо момиче от ромски произход, което поема по пътя да стане учител.

Тя е първият представител на семейството си, който следва в университет. 23-годишната Десислава от Луковит е герой във видеото на "Дойче веле" и Мария Милкова.

Всяка сутрин Деси излиза в 6,30 ч. за работа. Това е необичайно за момичетата от ромски произход. Повечето на нейната възраст са с деца и нямат завършено образование. Но Деси е поела по друг път. Тя учи педагогика и от три години е помощник-учител в детска градина в Луковит.

 Деси споделя, че учителската професия е нейна страст от малка, но не е вярвала, че мечтата й ще се сбъдне. Тя разказва, че е смятала, че няма да се случи, защото не е имала финансова възможност.

Животът й се променя след обаждането на Анахид Михайлова, директорката на ДГ „Слънце“ в града.  се обучават деца от ромски произход, които тепърва ще учат български език.

Михайлова насочва Десислава към програмата „Млади ромски учители“ на НПО „Тръст със социална алтернатива“. Тя подкрепя финансово ученици от уязвими семейства, желаещи да кандидатстват педагогика, а след това им заплаща таксата в университета. Евгения Волен от организацията споделя, че целта им е да подкрепят децата от ромската общност, за да се приобщят към ученето още от детската градина. Тя посочва, че подпомагат градините да назначават учители точно от тази общност.

Едва 2,6% от ромите в България имат висше образование, а 23% са със средно. Това показва проучване на организацията.

Деси смята, че ромите трябва да се образоват, така ще видят друг живот и няма да имат желание толкова рано да сключват брак.

От 2018 г. до сега организацията е подкрепила 77 млади хора, от тях 42 са студенти като Деси, която тази година трябва да се дипломира.

Волен смята, че хора като Деси прокарват пътека за други след тях и им помагат да повярват, че могат да бъдат успешни. И то успешни в своята общност, в малки населени места в страната.

Деси споделя, че е независима жена и това иска да предаде на децата е техните родители – че има различен път, а нейният може да послужи за пример.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.