Конкурсът ще изгради пейки за кърмене в морския град

Късно снощи бе избрана и коронясана новата Мисис Бургас 2023 година. В конкурса за най-красива омъжена жена се включиха девет бургазлийки, като подкрепената социална кауза този път е свързана с кърменето. Най-красивите жени от Бургас набират средства за изграждане на пейки за кърмене, които да бъдат монтирани в морския град.

Титлата спечели 24-годишната Татяна Ламбова - щастливо омъжена и майка на 10-месечно бебе. Победителката и нейната подгласничка Теодора Иванова ще представят Бургас на международен и национален конкурс за красота за омъжени жени.

„Както знаете омъжените жени, които участват в нашето събитие, не са модели. Те са майки, те са едни успешни жени. Идеята на конкурса „Мисис Бургас” е победителката да бъде пример за подражание, да показва съвкупност от работеща жена, домакиня”, коментира организаторката на конкурса Ваня Кирова. Това е причината събитието да прегърне идеята за проектиране, изработване и монтиране на специални пейки за кърмене. Идеята тръгва от Мисис България 2022 година, която вече се пребори за поставянето на пейки за кърмене и повиване на бебета в родния ѝ град Ямбол. Голямата цел е такива съоръжения да бъдат разположени на много места у нас.

„В чужбина например от години има много удобни места за кърмене. Навсякъде по търговски центрове, в паркове, докато в България това нещо няма. Считам, че е изключително важно, тъй като аз съм майка на две деца, кърмени до 8-ия месец и абсолютно адмирирам тази идея, защото децата трябва да се кърмят, за да бъдат здрави”, подчерта Ирина Папазова, която също е организатор на „Мисис България”.

В Бургас пейките ще са модерни, като за тяхното проектиране вече са ангажирани дизайнери. Обмисля се какъв цвят да бъдат, дали да бъдат с обособени устройства за зареждане, параван, или дори с тиха музика и осветление. Съоръженията няма да са изработени само от дърво, а по тях ще има камък, ще са гравирани и с ергономична облегалка. До месеци местната власт ще избере и място край морето, където майки ще могат да използват модерните пейки, като край новите ще бъде монтирано и видеонаблюдение. А докато пейките бъдат изработени, новата Мисис Бургас ще се захване с друга своя кауза. „Моята кауза е в помощ на бездомни животни, защото те трябва да имат дом, трябва да имат семейства или приюти, които да се грижат за тях”, обясни тя.

Репортер: Елена Танева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.