Премиерът Нетаняху обяви, че обсъждането ще се проведе следващия месец

Отлагат спорната съдебна реформа в Израел. Премиерът Нетаняху обяви, че обсъждането ще се проведе следващия месец. Това стана под силен обществен натиск. След цяла нощ на улични протести, на сцената излязоха синдикатите. На пресконференция, сред скандирания и аплодисменти, най-големия профсъюз заплаши, че започват стачки. Към тази позиция се присъединиха и сдружения на собствениците на компании.

Още преди да бъде свикана пресконференцията, на летището в Тел Авив бяха отменени полети, заради протести на работници. Образуваха се огромни опашки, като никой не беше ясно кой полет ще излети и кой се отменя. Две от основните пристанища - Хайфа и Ашдот, обявиха, че спират работа в знак на протест. В стачката се включват дори дипломатите от посолствата на Израел по света. В парламента опозицията внесе вот на недоверие към кабинета. Той не мина, а скандали прекъснаха обсъждането на спорния закон за съдебната реформа.

„Станалото през последните 24 часа е пълна лудост. Доказателство, че правителството е загубило връзка с реалността и кара без спирачки. Поставят сигурността на Израел в опасност. Излагат дома ни на риск”, заяви Яир Лапид, лидер на парламентарната опозиция.

По-рано имаше и уволнение в кабинета. Министърът на отбраната беше свален от поста. Той се появи по телевизията и каза, че съдебната реформа трябва да бъде спряна, а премиерът Нетаняху го уволни. Точно това изкара хиляди на улицата.

След всички тези драми, управляващите отстъпиха. Засега само отлагат реформата, но не е ясно дали това ще е достатъчно. Не само опозицията критикува промените. Реформата предвижда правителството да решава кой ще стане съдия, включително във Върховния съд. А решенията на най-висшето съдилище да могат да се отменят с обикновено мнозинство в парламента. Това значително намалява влиянието на съдебната власт, за сметка на изпълнителната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.