Документът казва кои са приоритетите за 2023 г. в сферата на сигурността

Вторият служебен кабинет, воден от Гълъб Донев, одобри Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2022 г. Това е едно от решенията на Министерския съвет, публикувани след днешното заседание, съобщиха от правителството.

Документът съдържа отчет за постигнатите резултати в сферата на отбранителната политика през 2022 г. и е част от демократичния и граждански контрол над въоръжените ни сили. Той ще бъде внесен за разглеждане в предстоящото 49-ото Народно събрание.

ДАНС: България е обект на системен разузнавателен интерес

Според документа, през 2022 г. е имало приемственост в националните цели и приоритети, произтичащи от Конституцията, законите и стратегическите документи в областта на сигурността и отбраната, както и в изпълнение на поетите ангажименти в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Фундаментално променената среда на сигурност заради войната в Украйна поставя повишени изисквания към отбранителните способности на българските въоръжени сили. Това налага и ускоряване на процеса на превъоръжаване и модернизация, се казва в одобрения доклад.

НАТО: Мнозинството българи подкрепя повишение на разходите за отбрана

В него се припомня, че военното министерство е фокусирало усилията си за окомплектоване на вакантните длъжности в армията и подготовка на доброволния резерв, както и поддържане на необходимите отбранителни способности.

В Доклада са представени и основните проекти за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили. Целта е да се преодолее дефицита от критично необходими способности.

На базата на направените изводи, докладът очертава основните направления за работа през 2023 г. и в средносрочен план, уверяват от Министерския съвет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.