"Китай се позиционира, но няма да допусне да бъде зависим от Русия", обясни бившият външен министър

„Темата за мира, която се експлоатира в последните месеци, е наистина абсурдно да звучи от устата на руския президент на фона на войната в Украйна. Той казва, че отношението към отделните държави ще зависи от това, дали имат антируски настроения - ще определя начина, по който ще взаимодейства с държавите по света”. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски в предаването „Офанзива” на NOVA NEWS.

Си Дзинпин разговаря и с руския премиер Михаил Мишустин (ВИДЕО)

Не бива да подценяваме нито китайската дипломация, нито китайската политика. Посещението на Си Дзинпин в Москва беше много подкрепяно и натоварено с големи очаквания. На финала резултатът, когато теглим чертата, не беше онзи, който Москва очакваше.

„За мен това е знак, че Китай се позиционира, но няма да допусне да бъде страна, зависима от Русия, по начина, по който Европа допусна за доста дълъг период от време по отношение на енергийни източници”, каза Нейнски.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.