Той е отправил официална покана към Владимир Путин да посети Пекин още тази година

Руският премиер Михаил Мишустин разговаря днес с китайския президент Си Дзинпин, който е на двудневна визита в Москва.

Агенцията отбелязва, че Мишустин лично е посрещнал високопоставения гост за срещата в сградата на руското правителство. След традиционното ръкостискане пред националните знамена и позиране за снимка пред фоторепортерите, двамата политици започнаха преговори.

"Приветствам ви, уважаеми г-н Си Дзинпин, и се радвам да се срещна с вас. Добре дошли в дома на правителството на Руската федерация", обърна се Мишустин към високопоставения гост.

"Скъпи приятелю": Какъв сигнал дава срещата между Владимир Путин и Си Дзинпин? (ВИДЕО)

Мишустин акцентира върху това, че Си Дзинпин е направил своето първо посещение след преизбирането си именно в Русия.

"Това е свидетелство за особения характер на руско-китайските отношения, навлизащи в нова епоха", отбеляза руският премиер.

По време на разговорите Си Дзинпин съобщи, че е отправил официална покана към руския президент Владимир Путин да посети Китай в удобно за него време през тази година.

Китайският президент каза също, че е поканил и руския министър-председател Михаил Мишустин да посети Пекин в най-скоро време, за да установи тесни връзки с новия премиер на страната Ли Цян. Според говорител на руското правителство Мишустин е приел поканата, изразявайки пред Си Дзинпин увереност, че с новия китайски премиер може да бъде установен конструктивен и приятелски съвместен диалог.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Светослав Танчев, БТА