Само за последните шест години са проведени 30 официални визити между двамата лидери

В понеделник започна дългоочакваната двудневна визита на китайския президент в Русия. Това е първото посещение на Си Дзинпин в Москва от началото на руската инвазия в Украйна. Но какъв сигнал отправя срещата между Владимир Путин и Си Дзинпин?

Само за последните шест години са проведени 30 официални визити между двамата лидери. "Откакто Си Дзинпин е на власт, това е едно закономерно и много близко сътрудничество. Двамата лидери се обръщат един към друг със „скъпи приятелю”, което означава, че те силно държат на тези двустранни отношения". Това коментира в студиото на "Здравей, България!" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. 

Пекин нарече „пътешествие на мира” посещението на Си Дзинпин в Москва

Според него китайският план за конфликта в Украйна е неприемлив и в полза на Москва, тъй като предвижда спиране на военните действия, но не и изтегляне на руските войски от завзетите територии.

Бившият зам.-външен министър допълни, че търговските отношения между Русия и Китай са нараснали с 30% само за една година, тъй като китайски компании „разграбват” евтиния петрол, газ и въглища от Русия.

Относно издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на Путин, Керемедчиев подчерта, че е възможно при падане на президента от власт, следващото правителство да го предаде на съда.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.