Това е първото посещение на китайския лидер в Москва от началото на руската инвазия в Украйна

Среща на високо ниво в Кремъл. Започна дългоочакваната двудневна визита на китайския президент в Русия. Това е първото посещение на Си Дзинпин в Москва от началото на руската инвазия в Украйна. Двамата лидери обсъждат на четири очи мирния план на Китай и двустранните отношения, тъй като имат 4300 километра обща граница - по-голяма от цяла Европа.

Пекин определи посещението на Си Дзинпин в Москва като „пътешествие на мира”. То е символично, не само защото е първата визита на китайския президент в Москва след началото на войната. Но тя се осъществява само няколко дни след като Международния съд повдигна обвинения на руския президент Владимир Путин за военни престъпления в Украйна. Така Си застана до обвиняем, но в същото време светът очаква от него да изиграе решаваща роля за намиране на дипломатическо решение на кризата. Такива призиви вече отправиха правителствата на Великобритания и на Украйна.

Засега остава неясен въпросът дали Китай ще предостави така необходимата на Москва военна помощ. До момента Пекин не е пресичал тази червена линия, но все пак сред редица наблюдатели остават опасенията на чия страна ще избере да застане Китай.

„Уважаеми господин президент, скъпи приятелю, добре дошъл в Русия, в Москва”. С тези думи руският президент посрещна в Кремъл китайския си колега. Владимир Путин заяви, че разглежда предложенията на Китай за мирно решение на войната в Украйна с уважение.

„Ние внимателно се запознахме с вашите предложния за урегулиране на острата криза в Украйна. Разбира се, ще имаме възможност да ги обсъдим. Знаем, че вие изхождате от принципа на справедливост и спазване на основните принципи на международното право - неделима част от сигурността на всяка държава”, каза Путин.

Миналият месец Пекин предложи пакет от 12 точки за прекратяване на войната в Украйна, които Западът прие хладно. В същото време Китай се опитва да задълбочи икономическите отношения с Русия, но отхвърля обвиненията, че възнамерява да изпраща оръжия за войната в Украйна.

„Скъпи господин президент! Винаги съм ви наричал мой скъп приятел. Много се зарадвах да получа Вашето предложение с държавно посещение за пореден път, да не говорим, че след преизбирането ми за председател на Китайската комунистическа партия избрах Русия като първата чужда държава, която да посетя”, каза Си Дзинпин. Той поздрави Путин за силното му лидерство и изрази увереност, че ще бъде преизбран и на следващите избори през 2024 година. Путин, който дойде на власт в деня, в който Борис Елцин подаде оставка през 1999 година, управлява Русия по-дълго от всеки друг лидер от времето на Сталин насам.

„Знам, че през следващата година във вашата страна ще се проведат поредните президентски избори. Благодарение на силното ви ръководство Русия постигна значителни успехи в постигането на просперитет и благосъстояние на страната. Сигурен съм, че народът на Русия ще ви подкрепи в усилията ви”, заяви Си Дзинпин.

Той е първият лидер, който се среща с Путин след повдигането на обвинения за военни престъпления. Москва днес отговори на магистратите в Хага, като започна криминално разследване срещу съдиите от Международния съд. Пекин вече заяви, че заповедта за ареста на руския президент е проява на двойни стандарти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.