"От 24 часа насам няма бомбени заплахи", уточни вътрешният министър

„114 са задържаните за изборни нарушения до вчера, което е с 50% повече, отколкото при предходните избори. 133 са образуваните досъдебни производства, което е със 100% повече от предишния вот. Повече са опитите да се манипулира вота, но по-активна е и работата на полицията”. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев, след като упражни правото си на глас.

„Има сигнали за манипулиране на вота, но по това се работи от седмици и ще продължим и след изборите”, каза министърът и допълни, че се провеждат и специализирани полицейски операции в страната.

По думите му през последните 24 часа не са постъпвали бомбени заплахи към училища. „Вероятно няма и да има”, уточни Демерджиев. И допълни: „Към момента няма сериозни нарушения в изборния ден. Секциите бяха отворени навреме. През нощта не е имало произшествия в нито една секция. Те се охраняват от вчера. Ситуацията е сигурна и спокойна, призовавам гражданите да упражнят правото си на глас”, обясни вътрешният министър.

По информация на Ситуационния център на МВР към 11 часа няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред.

Към 11 часа са получени общо 651 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 135 наказателни производства, от тях 34 са бързи производства. От 21 часа вчера до 9.30 часа днес в страната не са възниквали произшествия, свързани с произвеждането на изборите.

За периода от 28 март до 10 часа на днешния изборен ден служителите от звената „Български документи за самоличност“ са издали общо 499 удостоверения.

Към настоящия момент оперативната обстановка в зоната на отговорност на ГД „Гранична полиция“ е нормална.

Интензивен е трафикът от товарни автомобили при излизане от страната през ГКПП „Видин - Дунав мост“, ГКПП „Дунав мост – Русе“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Оряхово“ и ГКПП „Ферибот Никопол“. Пропускателната дейност през останалите ГКПП е с нормална интензивност.

За обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността в деня преди и по време на изборния ден участват близо 17 000 полицаи.

Междувременно от прокуратурата информираха, че от началото на предизборната кампания до 13,00 часа днес са образувани общо 719 преписки и 133 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите.

В Апелативна прокуратура - София има 43 разследвания. В останалите апелативни прокуратури са образувани: в Бургас – 29; в Пловдив - 18; във Варна – 28; във Велико Търново - 15. Повдигнати са обвинения на петима.

Във Върховна касационна прокуратура има дежурни прокурори и служители, което обобщават постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на прокуратурата и ДАНС.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.