Лекарите ще правят прегледи с мобилен спирометър

УМБАЛ „Свети Иван Рилски”- София стартира кампания за скрининг на белодробни заболявания. Лекари, специализанти и студенти по медицина ще правят прегледи с мобилен спирометър в мобилен пункт пред болницата.

„Съществува една много добра възможност за откриване на ранни симптоми, конкретно на определени нашумяващи заболявания сред пациентите и това дава възможност на нас студентите да научим малко повече за конкретните болести, да придобием една по-голяма база от данни”, обясни Свилена Андонова, студент в Медицински университет- София.

Всички, които се възползват от безплатните прегледи ще получат информация за вредите, които причиняват вредните емисии в околната среда, както и тютюнопушенето.

„Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитието на голяма част от заболяванията, а в частност при белодробните, е виновник в 90 % от нашите заболявания.  Едно то най-честите заболявания е хронично обструктивната белодробна болест , която е следствие от този рисков фактор”, коментира доц.-д-р Николай Янев, специалист по белодробни болести в „Свети Иван Рилски”- София.

Кампанията се прави по повод предстоящия ден на здравето- 7 април.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.