Празничните тържества във Ватикана започнаха още в четвъртък

Католиците посрещнаха Великден. За всички християни това е най-светлият ден в календара. Папа Франциск отслужи традиционната великденска литургия. Светият отец произнесе и традиционната си благословия и послание „Към града и света”.

Празнуваме Цветница

Светият престол каза, че за да изрази „радостта от възкресението на Исус Христос”, преддверието на базиликата „Свети Петър” ще бъде украсено с около 35 000 цветя и растения и ще се превърне в „цветна градина”.

В проповедта си в събота папата говори за нуждата от мир. „Търсете вътрешното възкресение, дори във времена, в които се чувстваме безпомощни. Когато сме обезкуражени от силата на злото. От конфликтите, които разкъсват човешките общности. От пресметливостта или безразличието, които сякаш преобладават в обществото. От рака на корупцията, разпростиращата се несправедливост и ледените ветрове на войната”, каза Франциск.

 

В най-големия катедрален храм на Балканите „Пресвето сърце Исусово” в Раковски стотици присъстваха на тържествената света литургия.

„Всички можем да се молим за какво ли не. Но това, от което наистина има нужда светът, е мир. Христос е примерът - ние сме призовани да го следваме”, поясни отец Младен.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.