Този път обща организационна среща между формациите нямаше

По-малко от 24 часа ни делят до старта на 49-ото Народно събрание. В сряда точно в 10 часа президентът свиква новите 240 депутати, а днес парламентарно представените партии се събраха за последни инструкции преди утрешния първи звънец.

Ден преди клетвата в 49-ото Народно събрание, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова колегите си за смирение и постави приоритети. „България не може да остава повече без кабинет. Без нас не може да има редовно правителство”, категоричен е той.

Борисов не отстъпва от тезата за общо управление с втората по големина коалиция - ПП-ДБ. „Трябва да проявим разум, съгласие и търпимост. Единственото стабилно, дългосрочно правителство е между двете големи партии. Има и други варианти, но там имаме две много ясни разделителни линии относно Украйна и къде се намираме в Европа и по темата за РСМ”, уточни лидерът на ГЕРБ.

Той прехвърли топката към „Дондуков 2” и честите парламентарни избори. „Цялата система на управление на държавата е вече изкривена. Всеки се готви след два-три месеца пак да се ходи на избори”, категоричен е Борисов.

Ден преди конституирането на парламента, от „Възраждане” също обявиха целите си. „Колкото и да е дълготраен той, на първо място - защита на българския интерес, запазване на българската финансова независимост с провеждането на референдума за запазване на българския лев, преодоляване на сериозната финансова криза. „Възраждане” ще подкрепи единствено и само кабинет на „Възраждане”, обясни Костадин Костадинов.

В страницата си във Facebook лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов написа: „И на всички, които ни подкрепят, и на всички, които злорадстват, ще кажа само: „Всичко тепърва предстои”.

За разлика от предходни парламенти, този път обща организационна среща между партиите нямаше. Част от тях избраха да заседават, но не в парламента, а всеки в централите си. Преди старта на новия парламент не липсваха и изненади. След Слави Трифонов, дойде още един отказ от депутатско място - този на Лена Бориславова от ПП-ДБ. Във Facebook тя обясни, че става координатор на формацията за местите избори и че това е важна задача, която приема с признателност и отговорност.

Желанието на Бориславова доведе до спор в ЦИК дали тя може да се откаже, след като вече е обявена за депутат и решението е обнародвано в Държавен вестник. Така не беше уважено искането ѝ и тя следва да се закълне като депутат в утрешния ден.

Има ли изход от политическата криза, ще бъде ли избран председател на Народното събрание и кои ще са явните и скритите коалиции в 49-ия парламент - очаквайте първите реакции на политиците, както и анализите, и коментарите в специалното издание на „Здравей, България” в сряда.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.