Първото заседание ще открие най-възрастният депутат

Неяснотите около работата на депутатите остават повече от известното. Шест са партиите, от чиито депутати зависи ще успее ли парламентът да излъчи стабилно правителство, или не. ГЕРБ-СДС са най-голямата парламентарна група, а „Има такъв народ” - най-малката.

Първото изпитание пред всички ще е изборът на председател на Народното събрание. Дебатите и вотът около него ще са показателни дали е възможно да се постигне съгласие за общо управление.

ГЕРБ предлага Росен Желязков за председател на парламента

Първото заседание на парламента по традиция ще открие най-възрастният депутат. И в този парламент това е Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Не е ясно дали партиите в новото Народно събрание този път са постигнали консенсус за председател предварително, или отново ще се повтори сценарият от 48-ия парламент, когато процедурата продължи три дни.

Официално, претендент от ГЕРБ-СДС е Росен Желязков, който беше заместник-председател в миналото Народно събрание. Все още не е ясно дали „Продължаваме Промяната” - Демократична България” ще номинира някого за поста. В миналия парламент тяхната кандидатура беше Никола Минчев. От „Възраждане” със сигурност имат кандидат - Петър Петров.

Партиите стягат редиците преди откриването на парламента

Първата партия в парламента ГЕРБ-СДС официално обяви номинацията си за председателското място. „Председател - Росен Желязков, зам.-председател - Росица Кирова”, разясни Бойко Борисов.

Решението си обявиха и от „Възраждане” - ще имат номинация и няма да подкрепят друга. „Винаги досега сме издигали кандидат за председател на Народното събрание. Както предния път, така и сега, това ще бъде адв. Петър Петров”, обяви Костадин Костадинов.

Има ли изход от политическата криза, ще бъде ли избран председател на Народното събрание и кои ще са явните и скритите коалиции в 49-ия парламент - очаквайте първите реакции на политиците, както и анализите, и коментарите в специалното издание на „Здравей, България” в сряда.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.