Полша и Унгария казаха вчера, че ще обявят забрана за внос от съседна Украйна с цел да защитят земеделския сектор

Полската забрана за внос на зърно и други хранителни продукти ще бъде приложена и за транзитното им преминаване през страната, каза днес министърът на развитието и технологиите на Полша Валдемар Буда, цитиран от Ройтерс. 

Полша и Унгария казаха вчера, че ще обявят забрана за внос от съседна Украйна с цел да защитят местния земеделски сектор, след като прекомерното снабдяване намали цените на земеделските продукти в региона. Полската забрана започна да действа от вчера вечерта. 

Полша спира вноса на зърно и храни от Украйна

"Забраната е пълна и включва и транзитен превоз през Полша", написа Буда в социалната мрежа Туитър, добавяйки, че ще бъдат проведени разговори с Киев за създаването на система, гарантираща, че преминаващите през Полша стоки няма да бъдат предлагани на местния пазар. 

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски каза вчера, че забраната на Полша е в противоречие с двустранните договорености за износ и призова за разговори за решаване на проблема. 

Явор Гечев: България обмисля забрана за внос на украинско зърно

Европейската комисия смята въведените от Унгария и Полша едностранни забрани за зърно и друга селскостопанска продукция от Украйна за неприемливи, въпреси претоварването на собствените им пазари, което съсипва местните фермери. Това съобщиха в неделя пред журналисти от пресслужбата на Европейската комисия.

„Европейската комисия е наясно, че Полша и Унгария обявиха въвеждането на забрани за внос на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. В този контекст считаме за важно да напомним, че търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност, така че всякакви едностранни действия са недопустими,“ съобщиха от пресслужбата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.  

Източник: Александър Евстатиев, БТА