Владимир Кара-Мурза заяви, че се гордее с обвиненията

Московският градски съд осъди руския журналист, обществен деец и публицист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор със строг режим по дело за държавна измяна, разпространение на невярна информация за руската армия и ръководене на нежелана организация. Информацията е на ТАСС.

„Осъжда се В. Кара-Мурза на 25 години в наказателна колония със строг режим и глоба от 400 000 рубли, забрана за журналистическа дейност за срок от 7 години и ограничаване на свободата за шест месеца след освобождаването от колонията”, гласи текстът на присъдата, прочетена от съдия Сергей Подопригоров.

ЦЕНАТА НА ОПОЗИЦИЯТА: Обобщение на случая "Навални"

Защитата възнамерява да обжалва присъдата, съобщи адвокат Мария Ейсмонт. "Смятаме, че при разглеждането на това дело са допуснати редица сериозни процесуални нарушения, поради което ще обжалваме наказанието", каза тя.

Според решението на съда Кара-Мурза е признат за виновен за "държавна измяна", публично разпространяване на невярна информация за използването на руските въоръжени сили и за осъществяване на дейност на чуждестранна или международна неправителствена организация, по отношение на която е взето решение за обявяване на дейността ѝ за нежелателна на територията на РФ.

Присъди за убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов

Според обвинението по време на реч в долната камара на законодателния орган на американския щат Аризона публицистът неоснователно обвинил руската армия, че използва забранени средства и методи за водене на война в Украйна.

Другото обвинение към него е за организирана конференция на 27 октомври 2021 г. в подкрепа на политическите затворници в Центъра "Сахаров" в Москва (признат в Русия за чуждестранен агент).

Според разследването, конференцията е била платена от неправителствената организация Фондация "Свободна Русия", също призната за нежелана организация в Русия. Не се разкрива конкретика по обвинението по члена за държавна измяна. Обвиняемият не се е признал за виновен по нито едно от обвиненията.

Преди седмица Кара-Мурза заяви: "Подписвам се под всяка дума, която съм казал”. Пред съда той каза, че се гордее с обвинението, което бе публикувано в канала на журналиста Алексей Венедиктов в Тelegram.

"Не успях да убедя достатъчно мои сънародници и политици в демократичните страни в опасността, която сегашният кремълски режим представлява за Русия и за света", каза Кара-Мурза.

Ксения Ларина от „Ехото на Москва“: Путин убива Русия, трябва да бъде съден

Журналистът със западно образование беше близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г. "Гордея се с факта, че Борис Немцов ме въведе в политиката. И се надявам, че той не се срамува от мен", казва Кара-Мурза.

По-късно руският посланик в Лондон Андрей Келин е бил извикан в Министерството на външните работи на Великобритания във връзка с присъдата срещу публициста Владимир Кара-Мурза. Информацията от пресслужбата на британското външно министерство.

„Обединеното кралство смята присъдата срещу г-н Кара-Мурза за противоречаща на международните ангажименти на Русия в областта на правата на човека, включително правото на справедлив съдебен процес”, се казва в съобщението. В Лондон определят присъдата като „политически мотивирана”, а съдията на процеса срещу руския журналист има санкции от Великобритания през 2020 г. заради включването му в списъка „Магнитски”, в чието изготвяне е участвал Кара-Мурза.

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли изрази загриженост от факта, че Русия не изпълнява своите ангажименти в областта на правата на човека. От Лондон поискаха Москва да осигурява „подобаващо медицинско обслужване” на Кара-Мурза, който има руско и британско гражданство.

Присъдата му предизвика незабавен международен отзвук. Германия разкритикува осъждането на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза. Според Берлин присъдата показва "шокиращото ниво на репресиите, до което е достигнала Русия".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.